Woelig, super talent, Mapei, hoge pieken, brutaal, gedurfd, diepe dalen, Redoute, charisma, de prachtige Cofidis teamfiets, uitzonderlijke klasse: Het zijn maar enkele woorden die me te binnenschieten als ik aan Vandenbroucke denk.

Scroll verder voor de rest van het artikel

Word abonnee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Strava

Word lid van de Cobbles Strava Club
Ontdek en deel de leukste fietsroutes met andere passionado's

Door naar Strava

Het godenkind Vandenbroucke

Een coureur met uitzonderlijke bijna ‘Merckxiaanse’ klasse, een kleurrijke paradijsvogel, een Belgische wielergod met dynamiet in de benen. In aanleg de beste coureur ter wereld, een ongeëvenaard supertalent.

De legendarische strijd met Michele Bartoli tijdens Luik-Bastenaken-Luik is in ons collectieve wielergeheugen gegrift. Vandenbroucke kondigde al een dag van te voren aan waar hij Bartoli, de nummer 1 op de ranking, de vernieling in zou rijden: op Saint-Nicolas. Hij zou hem het snot voor de ogen rijden en laten zien dat er geen maat op Frank  Vandenbroucke stond. Je moet het maar durven! Frank hield woord, tijdens de koers liet VDB in een man-tegen-man gevecht zijn uitzonderlijke klasse zien en won op grootse wijze.

Vandenbroucke

L’enfant terrible

Ik durf wel te zeggen dat er nooit meer een coureur aan de klasse van Frank Vandenbroucke kan tippen. Voor mij persoonlijk staat hij samen met kassei-koning Musseeuw op eenzame hoogte. Tegelijkertijd zijn Museeuw en VDB iconen van de schimmige periode aan het eind van de jaren 90. Toch blijven het voor mij iconen. Halfgoden die beiden op hun manier de passie en het vuur dat wielrennen tot een prachtige sport maakt op mij hebben overgedragen. In het ondeugende, uitdagende en wellicht kinderlijke karakter van Frank Vandenbroucke kan ik me herkennen. Iedereen maakt fouten, alleen worden we er niet zo genadeloos op afgerekend.

Vuur, passie, het ongeremde karakter, splijtende demarrages, paradijsvogel, sarren van de tegenstanders, Frank wat was je mooi!

Meer Cobbles

[/vc_column_text]
[/vc_column][/vc_row]

Jef Linskens

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.