Doping en wielrennen zijn voor veel mensen onafscheidelijk. “Waarom kijk je nog wielrennen? Iedereen gebruikt toch” hoor ik heel vaak om mij heen. De oplossing: schaf het medisch attest af.

Scroll verder voor de rest van het artikel

Word abonnee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Strava

Word lid van de Cobbles Strava Club
Ontdek en deel de leukste fietsroutes met andere passionado's

Door naar Strava

Modelsporters

Wielrennen wordt wereldwijd gezien als een van de heftigste sporten. De renners maken vele kilometers, bergop, bergaf, dag in, dag uit. De meeste mensen gingen er daarom ook vanuit dat deze mannen modelsporters waren. Elke dag vroeg naar bed, geen alcohol en altijd super hard trainen.

Verboden middelen

Na het boek van Thomas Dekker blijkt dit net iets anders te liggen. Dekker kon feesten tot midden in de nacht en de volgende dag fris en fruitig aan de start te staan. Hoe dat mogelijk was weten we inmiddels allemaal. Dekker presteerde niet alleen dankzij zijn talent, maar ook dankzij verboden middelen. En hij was niet de enige.

Cobbles column medisch attest Thomas DekkerThomas Dekker in zijn Rabobank-tijd

Medisch attest

Hoe kan het dat wielrenners zo makkelijk vals konden spelen? Dekker geeft zelf aan dat hij legaal cortisonen mocht gebruiken. Legaal vanwege een zogeheten ‘medisch attest’. Een medisch attest is een toestemming van een arts dat de renner een middel mag gebruiken, omdat hij dat nodig heeft om een ziekte/medische aandoening te onderdrukken. Renners met astma mogen bijvoorbeeld middelen gebruiken die renners zonder astma niet mogen gebruiken. Een vals medisch attest is helaas niet moeilijk om te krijgen. Daardoor wordt het gebruik van doping dus in stand gehouden. Want als de één hogere waarden mag hebben dan de ander, hoe kan die ander dan nog winnen zonder ook te gebruiken? Onbegonnen werk dus.

Cobbles column medisch attest dopingEen medisch attest

Gezonde vs. ongezonde mensen

Voor je het weet heeft het hele peloton ‘astma’. Hoe kan het dat er zoveel topsporters zijn met medische kwaaltjes? Ligt daar niet het probleem en ook de oplossing? Normaal gesproken is topsport voor gezonde mensen: mensen die gezond zijn, gezond leven en heel hard trainen. Daardoor kunnen zij prestaties leveren die ‘ongezonde’ mensen niet kunnen leveren.

Cobbles column medisch attest RabobankTopsporters of astmapatiënten? Foto: ANP

Astma

Ik ben astmapatiënt. Daarom krijg ik tijdens het sporten minder zuurstof binnen dan anderen. Ook al had ik nog zoveel talent, daardoor is topsport voor mij onbegonnen werk. Jammer maar helaas.

In het gewone leven zou je dat inderdaad denken. In de wielersport denkt men daar anders over. Oud Tour de France winnaar Bradley Wiggins heeft bijvoorbeeld ook astma. Vanwege zijn astma en het medisch attest mag hij middelen gebruiken die op de dopinglijst staan. Een ‘ongezonde’ renner mag dus compenseren met doping. Is dat topsport? Is gezondheid dan geen onderdeel van topsport? Hoe lullig het ook klinkt, maar een astmapatiënt heeft minder longinhoud dan een ander en kan dus van nature minder goed presteren.

Cobbles column medisch attest Bradley Wiggins astmaSir Bradley Wiggins tijdens Parijs-Roubaix 2014

Topsport is voor gezonde mensen

Het accepteren en in stand houden van het medisch attest zorgt ervoor dat er verdeeldheid zal blijven in de topsport. Ik vind dat topsport toebehoort aan gezonde mensen. Ben je niet gezond? Dan kun je beter op een ander niveau gaan sporten. Dan zit een Tour de France overwinning er gewoonweg niet in. Daarom pleit ik ervoor om het medische attest volledig af te schaffen. Topsport moet weer voor gezonde mensen worden. Ongezonde mensen of mensen met medische aandoeningen, waaronder ikzelf, zullen het op een ander niveau moeten zoeken. Voor een echte liefhebber zou dat de sport niet minder leuk moeten maken.

Stop de medische attesten en breng ons de eerlijkheid weer terug.

Blogger Jason bedacht eerder een andere oplossing om de verdeeldheid uit te bannen: doping legaliseren! Wat vind jij? Laat het weten op onze Facebook of Instagrampagina.

Meer Cobbles

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Pascal Meulenbelt

Pascal zal geen zeven keer de tour of vierentwintig sprintetappes in de Giro winnen. Hij is de onmisbare en hardwerkende knecht waar te weinig aandacht voor is. Zijn taak is om een lichtje te schijnen over deze ondergewaardeerde toppers.