Wanneer je een fietskledingmerk hebt, zit je nogal wat op de fiets en zie je veel wielrenners fouten maken. Zorg dat jij ze niet maakt en kijk naar de top zes veelvoorkomende fouten die Marloes de Bruin van Ingeklikt heeft gespot!

Scroll verder voor de rest van het artikel

Word abonnee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Strava

Word lid van de Cobbles Strava Club
Ontdek en deel de leukste fietsroutes met andere passionado's

Door naar Strava

cobbles ingeklikt hippe dames fietskleding

1. Met stijve armen op de fiets zitten

Je ziet ze al van verre aankomen: wielrenners die met gestrekte armen op hun fiets zitten. Daarbij houden ze vaak hun stuur te stevig vast met kramp en spierpijn als resultaat. Hoe het dan wel moet? Houd je ellebogen licht gebogen en je stuur losjes vast. Wedden dat je je een stuk meer ontspannen voelt? Bonus: om deze houding goed vol te kunnen houden, moet je je buikspieren licht aanspannen. Kom maar door met dat wasbordje!

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles meest gemaakte fouten wielrennen stijve armen
Hou je armen niet stijf, maar buig ze een beetje

2. Geen goede warming-up doen

Veel wielrenners stappen zonder enige vorm van warming-up op de fiets. Zonde, want een goede warming-up helpt je veel beter te presteren tijdens je rit. Met een warming-up stimuleer je de bloedsomloop in je spieren waardoor je kracht, snelheid en lenigheid toenemen. Daarbij ben je minder gevoelig voor blessures als je goed opgewarmd bent. Je leest hier hoe een goede warming up voor wielrennen eruit ziet.

3. Niet trappen tijdens afdalingen

Het is verleidelijk om even uit te rusten tijdens het afdalen, maar wist je dat het je eigenlijk energie kóst? Bij het stoppen en starten met trappen gebruik je meer energie dan wanneer je rustig rond blijft draaien. Bergaf? Opschakelen dus! De mate waarin dit mogelijk is, hangt natuurlijk wel af van de afdaling. Op de Couberg zal het bijvoorbeeld beter lukken dan op de Stelvio!

4. Teveel de achterrem gebruiken

Ik hoor je denken: “Als je je voorrem gebruikt, ga je snel over de kop”. Dit klopt maar deels. Als je remt, duw je als het ware je gewicht (en dat van je fiets) naar je voorwiel. De druk, en dus de remkracht, op je achterwiel neemt dan af met als resultaat een lange remweg. Moet je dus een noodstop maken? Rem dan met beide remmen, waarbij de verdeling voor-achterrem ongeveer 70-30 is. Bij rustig afremmen kun je zelfs prima uit de voeten met enkel je voorrem. Bouw de remkracht in dit geval rustig op. Kwestie van oefenen! Bonus: rij je met schijfremmen? Let dan extra goed op met je voorrem. Verplaats eventueel je gewicht een beetje naar achter tijdens het remmen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles meest gemaakte fouten wielrennen ondergoed
Draag geen ondergoed onder je fietskleding

5. Ondergoed dragen

Voor de meeste mensen die dit lezen is dit gelukkig al een no-brainer, maar tóch zien we er hier en daar wel eens eentje fietsen: laat je ondergoed thuis! Een fietsbroek met zeem is gemaakt om zich naar je lichaam te vormen, zweet af te voeren én bacteriën geen kans te geven. Als je hier een laagje ondergoed tussen doet wat al deze eigenschappen niet heeft, loop je kans op schuren, irritatie en ontstekingen down under. Schaf dus een goede fietsbroek met zeem aan en laat het daarbij.

6. Altijd maximaal trainen

Fiets je één of twee keer per week op je max en heb je de rest van de week nodig om bij te komen? Dan boek je waarschijnlijk niet heel veel progressie. Wielrennen is een sport die draait om kilometers maken. Óók op een rustiger tempo kan een rit een training zijn. Hoe tegenstrijdig dit ook lijkt; je gaat ook niet alleen sneller fietsen van steeds maar snel fietsen. Hoe dan wel? Lees onze 5 tips om sneller te fietsen.

Welke fouten zie jij vaak?

Laat het ons weten via je favoriete social media kanaal: FacebookInstagram of Strava. Of neem contact met ons op.

Gerelateerd artikel

cobbles gerelateerd 10 tips eerste rit wielrennen

Ingeklikt

Dit artikel is geschreven door Marloes de Bruin van Ingeklikt. Hou je van soigneren en toffe designs? Neem dan eens een kijkje op de site van Ingeklikt, voor al je hippe damesfietskleding.