Wanneer je op de racefiets of mountainbike stapt wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Dus wil je problemen voorkomen? Zorg dan dat je deze elf handige dingen bij je hebt.

Scroll verder voor de rest van het artikel

Word abonnee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Strava

Word lid van de Cobbles Strava Club
Ontdek en deel de leukste fietsroutes met andere passionado's

Door naar Strava

1. Twee bidons

Voor korte ritten van minder dan anderhalf uur is één bidon met water of dorstlesser genoeg, maar voor langere ritten kun je het beste twee meenemen. Ga je echt op duurtraining, dan zal je ze onderweg ook nog eens bij moeten vullen. 

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles mountainbiken fiets soigneren bidonsVergeet niet je bidons, onderweg drinken is erg belangrijk

2. Binnenband

Of eigenlijk twee. De kans op een lekke band is altijd aanwezig, dus zorg ervoor dat je binnenbandjes bij je hebt. Kan ook nog eens van pas komen wanneer je met een minder voorbereide fietser op pad gaat. Zorg ook dat je weet hoe je een binnenband verwisselt. Mocht je dat niet weten, lees dan hier mijn tips over het verwisselen van een binnenband.

3. Twee of drie bandenlichters

Zorg altijd voor kunststof bandenlichters, deze kunnen geen krassen op je velg veroorzaken.

4. Een klein pompje of een paar CO2 patronen

Zodat je bij een lekke band altijd je banden op kan pompen. Neem je twee binnenbanden mee? Neem dan ook twee patronen mee.

5. Multitool

Meestal heb je geen gereedschap nodig onderweg, maar soms kan er iets losgaan. Dan is het handig om een compacte multitool bij je te hebben. Van zo’n klein ding heb je bovendien toch geen last, zeker als je niet een al te uitgebreide koopt. Maar iets meer dan een schroevendraaiertje is wel handig. Benieuwd naar welke gereedschappen handig zijn op een multitool? Hou Cobbles in de gaten, binnenkort geven we je hier een paar handige tips voor!  

(tekst gaat verder onder afbeelding)
Een multitool kan je onderweg uit de brand helpen

6. Eten

Zelfs voor ritten van minder dan twee uur is het slim om voor het geval dat in elk geval een reepje bij je te hebben. Voor duurtraining is het een must. Lees ook mijn tips over wat je het beste kan eten tijdens een rit en waarom.

7. Telefoon

Het kan maar zo zijn dat je in een noodgeval moet bellen. Ook kun je je telefoon gebruiken om je rit met Strava vast te leggen. Wil je je telefoon gebruiken om te navigeren? Check dan hier de opties die je hebt. 

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles telefoon op stuur fiets quadlockCheck ook mijn blog over het monteren van je telefoon op je stuur

8. Geld

Mocht je toch onderweg onverwacht wat moeten kopen (eten, drinken) of je moet onverwacht met een veerpont dan is het slim om altijd wat geld bij je te hebben.

9. Legitimatie

Officieel moet je altijd legitimatie bij je hebben als verkeersdeelnemer, dus dan kun je hem maar beter bij je hebben.

10. Verlichting

Zeker nu in de herfst wordt het steeds eerder donker. Dus als je in de middag een rit gaat maken, kun je voor de zekerheid maar een paar lampjes meenemen. Heb je nog geen goede fietslamp? Lees eens onze review van deze Lezyne lampjes. 

(tekst gaat verder onder afbeelding)
cobbles fietslamp kopen lezyne lite drive 700 xl strip drive test lumen accuduurLees ook onze test van de Lezyne Lite Drive 700 XL

11. Regenjas

Soms weet je zeker dat je hem niet nodig hebt, maar Buienradar is niet altijd betrouwbaar, dus zorg ervoor dat je hem bij twijfel altijd bij je hebt. Hetzelfde geldt trouwens voor een achterspatbord. Bij twijfel kun je deze prima monteren. Al zijn de meningen over spatborden sterk verdeeld.

Word lid van onze Strava club

Wil je op de hoogte blijven van Cobbles, je vrienden in de gaten houden of misschien de rest de loef afsteken? Word dan lid van onze Strava club, het is helemaal gratis!

Nog meer handige tips voor onderweg?

Check dan deze tien handige tips voor wanneer je eerste rit(ten) op de racefiets:

cobbles gerelateerd 10 tips eerste rit wielrennen

Bas Vlaskamp

Als jongen van twaalf begon hij met wedstrijden. Nu gaat Bas alleen nog recreatief op pad, maar hij houdt nog van een uitdaging. Bas rijdt als avonturier graag lange ritten op de racefiets en onderhoudt in de winter zijn conditie op een singlespeed mountainbike.